В ДВ бр.59/12.07.2024, стр.59, Председателят на НСТС на основание чл.36, ал.3 от КТ обяви началото на процедурата за признаване на представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите, което е 12.07.2024 г. С това се дава началото на т.нар. „синдикално преброяване” и започва да тече 4 месечният срок, в който трябва председателите на синдикалните организации в дружествата да извършат попълването на Единните протоколи (по образец) и да ги изпратят в Централата на НБС „Водоснабдител” – КНСБ.

Процедурата за признаване на организациите на работниците и служителите и на работодателите за представителни на национално равнище се провежда от Министерски съвет по ред и критерии, установени в Кодекса на труда (чл.34-чл.36а) и Наредбата за определяне на реда за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

  1. Указания във връзка с провеждането на процедурата за признаване на организациите на работниците и служителите за представителни на национално равнище.
    • Съгласно чл.34, т.1 и 2 от Кодекса на труда, национално представителните организации на работниците и служителите трябва да имат най-малко 50 000 членове и да имат организации на работниците и служителите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от НСИ, с членуващи не по-малко от 5 на сто от заетите лица във всяка икономическа дейност или най-малко 50 организации с не по-малко от 5 членове във всяка икономическа дейност.
    • В ДВ бр.59/12.07.2024, стр.59, Председателят на НСТС на основание чл.36, ал.3 от КТ обяви началото на процедурата за признаване на представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите, което стартира на 12.07.2024 г. С това се дава началото на т.нар. „синдикално преброяване” и започва да тече 4 месечният срок, в който трябва синдикалните организации в предприятията да извършат попълването на Единните протоколи (по образец), да ги изпратят чрез РС  в Централата на КНСБ, протоколите да бъдат описани и обобщени от нас и с придружаващи ги документи да бъдат депозирани в МТСП.
    • За целите на настоящото преброяване се прилага Националния класификатор на икономическите дейности 2008, който има 99 позиции включващи 85 икономически дейности. Класификаторът е наличен на адрес: https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/KID-2008.pdf . Присъствието ни се удостоверява за всяка отделна икономическа дейност, като изискването на чл.34, т.2 от КТ трябва да е покрито за минимум 23 икономически дейности.

Присъствието по икономически дейности освен с брой организации (50) ще се установява и с процент от броя на заетите (5%). Това означава, че при съставянето на единните протоколи (ЕП) трябва да се подхожда изключително прецизно, особено в някои икономически дейности. При наличието на този допълнителен критерий е допустимо за целите на процедурата в нея да бъдат поканени за участие и „отпаднали” организации или такива временно неплащащи членския си внос. След финализиране на преброяването ще се извърши допълнителна верификация на организациите, за които се дължи членски внос към КНСБ.

  • Необходимо е да се поясни на председателите на нашите синдикални организации, че Протоколът е единен – т.е попълва се един общ протокол едновременно от страните (а не два отделни за двата синдиката). Изрично изискване е всяка една от страните, подписала единния протокол, да получи екземпляр от протокола в оригинал.
  • При невъзможност на председателя на синдикалната организация да участва в попълването на протокола, то това следва да се извърши от негов заместник или друг легитимен представител на синдикалното ръководство. При необходимост, още при съставянето на комисията (работната група) в предприятието могат да се цитират уставните основания за подобно заместване и да се предоставят необходимите документи.
  • При възникване на спор между синдикалните ръководства в предприятието следва незабавно да информират за това съответния Регионален съвет на КНСБ и да потърсят съдействие за решаване на спора в рамките на 3 работни дни. Когато това не стане, Регионалния съвет е длъжен да информира незабавно Централата и съответния основен член на КНСБ като изпрати спорния протокол, придружен с кратка докладна записка за всеки конкретен случай.
  • Част I на Единния протокол се попълва от работодателя или негов представител, където се посочва: наименованието и Булстата/ ЕИК на предприятието; кода и наименованието на икономическата дейност на предприятието; областта, общината и населеното място; както и броя на персонала. Работодателят не може да предизвиква спорове за числеността на синдикалните организации или тяхната легитимност. Участието на работодателя или негов представител в съставянето на протокола е единствено за да посочи данните на предприятието и да потвърди факта, че в него има синдикални структури.
  • При отказ на работодателя да подпише протокола следва да се сезира Областната инспекция по труда, тъй като е налице неизпълнение на задължение, произтичащо от нормативен акт. Ако и след това няма резултат Единният протокол се подписва от синдикалните председатели и се придвижва по съответния ред. Отказът на работодателя се удостоверява с подписите на синдикалните председатели.
  • Въпреки че, посочването на икономическата дейност (код и наименование) се извършва от работодателя е добре синдикалните активисти да са наясно, че в този случай единственото което има значение е „каква дейност се извършва”, а не в каква система е предприятието, каква собственост е и т.н. Така например общинско предприятие „Пазари” не се идентифицира с общинска администрация, а е в икономическа дейност „Отдаване под наем на собствено имущество”.
  • Когато синдикалната организация е една, но обхваща работещи в икономически дейности, различни от основната дейност, към ЕП се прибавя списък, в който се вписват броя на членовете и икономическата дейност, в която са заети. Например от 100 синдикални членове в предприятие от добивната промишленост, 10 са заети в почивната станция на предприятието.
  • Важно е да се подчертае, че при настоящата процедура синдикалните организации не предоставят каквато и да е било информация от финансов характер, свързана с плащането на членски внос.
  • В част ІІ на Единния протокол се попълва от синдикалните организации, като се посочва принадлежността към национално обединение на работниците – в случая КНСБ.
  • Част III се попълва от синдикалните организации, като в нея се посочва отново националното синдикално обединение, браншовата принадлежност към основен член, броя на синдикалните членове, името на председателя и се полага подпис.

Следва да се обърне внимание на попълващите единни протоколи коректно да отразяват своята принадлежност към основните членове на КНСБ (федерации, синдикати и съюзи). Ако синдикалните организации, членуват в браншови структури на основен член, те могат да ги запишат в единните протоколи, но задължително трябва да посочват и абревиатурата на тяхната федерация, синдикат или съюз. На председателите на синдикални организации следва изрично да се подчертае при съставянето на протоколите да посочват точните имена на основните членове на КНСБ, които могат да се видят на сайта на КНСБ –    https://knsb-bg.org/index.php/osnovni-chlenove/ .

  • Когато синдикалната организация притежава собствен печат тя го полага в единния протокол на съответното място. Липсата на собствен печат не прави протокола недействителен.
  • Препоръчваме Единните протоколи да се разпечатват двустранно на един лист – „лице и гръб” за да се намали обема на документацията, която ще се внесе в Министерство на труда и социалната политика.
  • Попълнените от синдикалните организации единни протоколи се предоставят на РС на КНСБ, които ги изпращат в края на всяка седмица в направление „Организационно развитие, координация и комуникация” в Централата с препоръчана поща или по куриер. Всяка пратка се съпровожда с посочен брой изпратени протоколи.
  • По своя преценка председателите на синдикални организации и Регионалните съвети на КНСБ могат да си направят копие от ЕП. Копия ще бъдат изготвени в Централата на КНСБ и ще бъдат на разположение на РС и основните членове на КНСБ след обработката и предаването им в Министерство на труда и социалната политика.
  • Данните от единните протоколи ще бъдат текущо обработвани и отразявани в единна база данни, чиято цел е поддържане на актуален списък на синдикалните организации по икономически дейности, който се представя от КНСБ в Министерство на труда и социалната политика заедно с оригиналните протоколи.
  • По преценка и предложение на някои от основните членове на КНСБ са предвидени и изключения, които предвиждат те да поемат самостоятелен ангажимент да организират процеса за събиране на единните протоколи на терен предвид особености на ведомствената структура и управление. В такива случаи задължително трябва да бъде информирана своевременно Централата на КНСБ.
  1. Организационно – технически план

Процедурата по синдикалното преброяване ще се проведе на терен в периода юли – ноември 2024 г. В тази връзка:

  • На 12 юли 2024 г. е обявено началото на процедурата за признаване на представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.
  • Работата на терен по синдикалното преброяване е в периода юли – ноември 2024 г.
  • Регионалните съвети на КНСБ трябва да свикат спешни заседания в периода 22 юли – 7 август 2024 г., на които да разяснят на председателите на синдикални организации Наредбата, настоящите указания и да бъде изготвен съвместен план-график (вкл. и за общините на региона) с конкретните дейности, отговорници и срокове. Предвид периода на отпуски, заседанията на РС могат да се проведат и в хибриден вариант. На тези заседания трябва да се раздадат на синдикалния актив екземпляри на единни протоколи. Формулярът на Единен протокол, заедно с указанията, трябва да се изпрати и електронно по съответните имейл адреси на синдикалните председатели. Не забравяйте да им припомните, че разпечатването на протоколите следва да се извърши на 1 лист – „лице и гръб”.
  • Регионалните съвети на КНСБ отговарят за организацията и координацията на преброяването на територията на съответната област.
  • Паралелно с попълването на единните протоколи, Регионалните съвети трябва да актуализират списъците си с телефони за контакт и e-mail адреси на председателите на синдикални организации. Същите да бъдат изпращани периодично в направление „ОРКК“ в Централата на КНСБ.
  • В срок не късно от 30 септември 2024 г. единните протоколи трябва да бъдат попълнени в предприятията и изпратени в оригинал до направление „ОРКК“ в Централата на КНСБ.
  • В рамките на м.октомври 2024 г. ще се финализира електронната обработка на протоколите и ще бъдат подготвени общи списъци, както и другите изискуеми документи, които ще се представят в МТСП в началото на м.ноември, но не по-късно от 11 ноември 2024 г.
  • Регионалните съвети не задържат единните протоколи при тях и ежеседмично изпращат текущо в Централата попълнените дотогава единни протоколи. Преди изпращането им в оригинал на хартия, протоколите се сканират и качват в споделено облачно пространство, което ще бъде създадено за целите на преброяването. Всяко РС ще получи на финал уточнен с основните членове списък с техните организации по области.