КНСБ стартира официално кампанията си „Искам още 100 лв“. Инициативата е част от дългосрочна кампания на синдиката за повишаване на доходите, която ще тече през цялата 2017 година.
Кампанията се открива със страница във „Фейсбук“ https://www.facebook.com/iskamoshte100lv/?fref=nf. Оттам могат да бъдат изтеглени електронни картички като новогодишен поздрав към работодателите: с текст „Искам още 100 лв. към заплатата ми. За по-добра 2017-та година“. Картичките могат да бъдат изпратени от всеки един служител и работник, който иска увеличение на заплатата си. През следващата седмица ще заработи и специалният сайт на кампанията www.iskamoshte100lv.com.

Целта на кампанията е да стимулира работещите в България да искат увеличение на заплатите си през следващата година.
Причината е, че индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС. Трудовият пазар се свива и е все по-трудно да се намерят дори неквалифицирани кадри. Бавят се инвестиции, предприятия свиват своята дейност, тъй като не могат да намерят служители.
Затова най-големият синдикат – КНСБ, счита, че всеки работник и служител има правото през следващата година да получи допълнително поне 100 лв. върху заплатата си.

Тези сто лева не са случайно избрани, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Данните на синдиката сочат, че брутната добавена стойност на един зает у нас е 45 процента от средната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40 на сто. Тези проценти отварят една доста сериозна дупка и показват, че към 2015 г. минимум 888 евро годишно е допълнителната възможност за доплащане на един зает.

Президентът на синдиката изчисли, че разпределено през годината, това прави около 145 лв. месечно увеличение на заплатата за един нает. Дори ако се приспаднат осигуровките за работодателя, стават около 123 лв.
Според КНСБ има дъмпинг по отношение на заплащането на труда у нас като умишлено се задържат нивата по-ниски от реалната производителност. Същевременно при мениджърските и ръководни позиции по-бързо се достигат средноевропейски нива, а заплащането на квалифицирания и неквалифициран персонал драстично изостава, обяви директорът на ИССИ Любен Томев. Според него в България е налице социален дъмпинг и умишлено поддържане на ниска цена на труда

У нас минималната работна заплата е 215 евро с увеличението, с което изоставаме от Румъния с 22,3%, а от минималната в Люксембург с около 9 пъти.
Единствено в Албания минималната работна заплата е по-ниска – 156 евро. Томов опроверга и твърденията за бърз ръст на минималната работна заплата и посочи, че тя представлява 40% от средната работна заплата, която достигнала 943 лева.

Презентацията за средното ниво на заплащане у нас и в Европа можете да видите тук