По инициатива на PSI

Справянето с Голямото Депресивно Разстройство (ГДР), наричано още депресия, е темата на тазгодишния Световен ден на здравето, който се отбелязва на 7ми април. ГДР е психично разстройство, характеризиращо се с постоянна тъга, траеща най-малко две седмици и загуба на интерес към дейности, които са били обичайно приятни. ГДР е съпроводено от неспособност за извършване на ежедневните дейности.

„Нека да изградим едно по-хуманно общество с цел предотвратяване на депресията, поставяйки хората над изгодата/печалбата. По-голямата загриженост за психичното здраве, в това число финансирането и обучението на доставчици на здравни услуги, е от съществено значение при намирането на професионална помощ за хората, които се борят с хронични случаи на депресия „, сподели Роза Паванели, генерален секретар на PSI.

 

Хората, страдащи от депресия, много често изпитват едно или няколко от следните състояния: липса на самоуважение, загуба на енергия; промяна в апетита; прекомерен или недостатъчен сън; чувство на тревожност и безпокойство; намалена концентрация и памет; нерешителност; чувство на безпокойство; чувство на малоценност, вина или безпомощност; както и от желания за себенараняване или самоубийство. Причините за ГДР са до голяма степен неизвестни, въпреки това обаче уязвимостта към това състояние се счита самата комбинация от генетични и психологически фактори, както и от факторите на заобикалящата среда. Работните натоварвания, както и набиращата все по-голяма сила несигурност при работните места, предразполагат все повече и повече, дори милиони хора, да страдат от депресия сега от когато и да било. Някой се самоубива на всеки 40 секунди. 60% от самоубилите се страдат от депресия или от други изразени форми на отклонения в настроението. Следродилната депресия оказва влияние върху една от шест жени. Това би могло да се лекува единствено чрез професионална помощ. Разговорите и споделянето със семейството, приятелите и колегите също така би могло да се окаже безценно в подобни моменти.

По-хуманното общество се основава на политики на съзнателен избор, които включват и подкрепят хора и тяхното обкръжение, като не се връщат към закона на джунглата „по-силният оцелява“ в едно състезание за достоен труд и достъп до облаги. Политиките за икономии имат въздействие върху здравните услуги, предоставяни на тези, които се нуждаят от тях най-много. Санкционирането на работници, които страдат от заболявания с висока продължителност, допълнително ще изострят тяхното страдание и това на техните семейства.

Работата в областта на здравеопазването и социалните грижи, образованието, както и в областта на аварийните служби и службите за сигурност, е много трудоемка и изисква лични отношения, включително и физически контакт с клиентите. Това би могло да бъде основен фактор за образуването на стрес, което понякога води до психични проблеми, депресия и преумора дори при изградените професионалисти в сектора на публичните услуги (напр., при медицинските сестри, лекарите, пожарникарите, учителите, възпитателите, надзирателите в затворите, а също и при здравните и данъчните инспектори). Отговорността за човешкия живот е важна причина, която води до стрес, но много често обаче се пренебрегва от страна на работодателите и клиентите. И накрая, служителите в публичния сектор са подложени и на насилие от трети страни повече, отколкото в другите сектори.

Важни последствия, що се касае рисковете за безопасността и здравето при работа на работното място, са отсъствията и молбите за напускане, които биха могли остро или хронично да доведат до недостиг на здравни работници, както и до препълване на здравните заведения, което би могло да доведе до усложняване на проблема и оттам до понижаване качеството на предлаганите здравни услуги. И все пак доказано е, че адаптираните съотношения между пациентите и здравните работници, или квотите на пациентите, значително ще подобрят условията на труд на здравните работници, което ще доведе и до положителен здравен резултат за пациентите.

Синдикатите подкрепят работниците в борбата им срещу стреса и депресията на работното място, от една страна като защитават техните права в колективното трудово договаряне и ги обучават по отношение условията на труд, превенцията на злополуките и заболяванията, както и по отношение на здравето и безопасността при работа. От друга страна, чрез лобиране на правителствата да спрат орязването на средствата, отпускани за публичния сектор, като вместо това да подобрят инвестициите в качествени публични услуги. От трета страна, като се опитват да включат клиенти, граждани и общности в идентифициране и изразяване на уважение към фундаменталната функция на служителите, работещи в публичния сектор, в защитата на тези хора и обкръжаващата ги среда, че именно те обслужват и се грижат за обществения интерес, както и че именно те защитават добруването на всеки, а не се ръководят от желанието за печалба и изгода.

По повод Световния ден на здравето, 07.04.2017г., петък, различните мрежи от синдикалисти, гражданските сдружения, неправителствените организации и социалните движения са планирали серия от действия в редица европейски градове. Ще бъде вдигнати лозунги от страна на активистите в Мадрид, Барселона, Сарагоса, Париж, Ница, Брюксел, Милано, Флоренция, Болоня, както и в много други градове в Европа (виж картата на действията).

 

Нашето послание е просто: правителствата трябва да инвестират повече в качествено здравеопазване за всички и да спрат да си мислят, че здравето е стока.

НАШЕТО ЗДРАВЕ НЕ СЕ ПРОДАВА!