Осемнадесетата национална спартакиада на работещите във ВиК сектора в Република България се проведе от 7 до 11 септември 2022 г. в курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена. Спартакиадата бе организирана от Съюза на ВиК операторите в Република България, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – Конфедерация на труда „Подкрепа“, Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ – КНСБ и Българска работническа федерация „Спорт и здраве“ и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта на Република България.

Участие в спартакиадата взеха 800 души от 28 ВиК дружества. Проведоха се състезания по шест вида спорт: мини футбол (мъже), дартс (мъже и жени – индивидуално), плажен волейбол (мъже и жени), тенис на маса (мъже и жени – индивидуално), шахмат (мъже и жени – индивидуално) и теглене на въже (смесени отбори).
Представителите на Софийска вода спечелиха 81 точки и заеха първото място в комплексното класиране. На второ място се класираха ВиК Варна със 76 точки, а на трето – ВиК Враца с 67 точки. В първата шестица влязоха и ВиК Стара Загора с 41 точки, ВиК Русе с 28 точки и ВиК Бургас с 23 точки. Състезателите от ВиК Бургас спечелиха и купа феърплей.

Награждаването на победителите в спартакиадата се проведе в градината до басейна на хотел Астор Гардън, а наградите бяха връчени от г-н Иван Шишков (Министър на регионалното развитие и благоустройството), г-н Захари Христов (Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството), г-жа Ирена Георгиева (Изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД), г-н Пламен Димитров (Президент на Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ), г-н Мариян Бухов (Председател на Национален браншови синдикат „Водоснабдител” – КНСБ), г-н Йордан Йорданов (Заместник-председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” – „Подкрепа”) и г-жа Десислава Ягодин (Председател на Българска работническа федерация „Спорт и здраве” и Вицепрезидент на Международната конфедерация за работнически и аматьорски спорт – КСИТ).

За повече информация вижте ТУК